• Eigen Watervoorziening
  • Effectief Watergebruik
  • Versterken Neerslaglens
  • Waterbeheer & Bodemdaling
  • Economische Haalbaarheid
  • Resultaten en Rapporten
  • Noord-Holland
  • Friesland
  • Groningen
  • Flevoland

Spaarwater resultaten nu beschikbaar

 
In 2018 is Spaarwater 2 met succes afgerond, en zijn de eerste stappen gezet om de maatregelen van een kleinschalige onderzoekspilot op te schalen naar een realistische bedrijfsgrootte. Tijdens het eindsymposium op 12 maart in Leeuwarden zijn de resultaten gepresenteerd. Jouke…

spaarwater spaarwater symposium verzilting ondergrondse opslag

Langdurige droogte - kunnen we de schade nog beperken?

Aardappelgewassen kunnen tegen een stootje, maar inmiddels houdt de droogte zolang aan dat steeds meer telers vrezen dat de oogst dit jaar flinke schade oploopt. Voor het omzetten van zonlicht in voedingsstoffen hebben planten veel water nodig. In een normaal jaar wordt het water in de kleiige…

droogte schade aardappelen groningen spaarwater druppelirrigatie irrigatie watertekort

Biedt Spaarwater antwoord op nieuw droogterecord Nederland?

Nederland stevent af op een nieuw droogterecord, tot nu toe is er een minimale 12,1 mm neerslag gevallen in de maand juni (bron: AD) De verwachting dat het jaar 2018 in de 5% droogste jaren eindigt (bron: KNMI). Voor de pootaardappelenteelt is half juni t/m eind juli de kritieke periode, en de…

spaarwater droogterecord ondergrondse opslag zoetwatervoorziening droogte

Robuuste regenwaterlenzen in de Waddenregio

Het economisch perspectief van de Waddenregio is voor een belangrijk deel afhankelijk van de agrarische sector. Om de huidige internationale koppositie van de regio vast te houden is duurzame productie essentieel. Eén van de belangrijke randvoorwaarden voor landbouw in de Waddenregio is de…

spaarwater systeemgerichte drainage regenwaterlenzen waddenregio nieuws

Ondergrondse opslag smaakt naar meer

De beschikbaarheid van voldoende zoet water wordt voor de landbouw steeds nijpender, vooral in drogere perioden. In project Spaarwater worden in de Waddenregio op polderniveau goede resultaten behaald met het opvangen en uitgesteld gebruik van regenwater in de bodem. Hoog tijd voor een…

spaarwater zoetwaterbeschikbaarheid acaciawater jouke velstra ltonoord arnold langeveld

Busreis met Texelse agrariërs naar Spaarwater pilot locaties

Donderdag 22 februari zijn collega Jouke Velstra en Emiel Kruisdijk op excursie geweest met Texelse agrariërs naar de Spaarwater pilotlocaties in Hornhuizen in Breezand. De agrariers hebben interesse in een Spaarwater systeem voor Texel. Collega Emiel Kruisdijk heeft een kort verslag geschreven…

spaarwater texel acaciawater jouke velstra emiel kruisdijk

Water in de sloot is uiteindelijk water uit de Rijn

“Het water in de sloot is uiteindelijk het water van Rijn, water dat in de toekomst alleen maar minder wordt”, zo startte Jouke Velstra op donderdag 7 december de opening van Spaarwater Flevoland. In het Waterschapshuis van Zuiderzeeland werd de eerste inhoudelijke inleiding gegeven over het…

spaarwater spaarwater flevoland jouke velstra systeemgerichte drainage biodrain

Deltacommissaris Wim Kuijken bezoekt Spaarwater Flevoland

Deltacommissaris Wim Kuijken en Dijkgraaf Hetty Klavers hebben dinsdag 21 november Spaarwater Flevoland bezocht in Zeewolde. ’s Ochtends werden de geïnteresseerden van onder meer Provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland, Staf Deltacommissaris en agrarisch ondernemers uit de…

spaarwater spaarwater flevoland wim kuijken hetty klavers deltacommissaris

Spaarwater illustratief voor toekomstig waterbeheer

Tijdens het Deltacongres 2017 stond ’doorwerken aan een duurzame en veilige delta’ centraal. Dat de beschikbaarheid van voldoende zoetwater voor agrarisch gebruik hier onderdeel van is hebben Siem Jan Schenk (HHNK) en Paul Erkelens (Wetterskip Fryslan) tijdens de Parallelsessie zoetwater…

wetterskip fryslan hhnk spaarwater deltacongres 2017

Effectonderzoek inundatie perceel Breezand

Bloembollentelers zetten hun percelen om de paar jaar onder water om ongewenste planten en ziektekiemen te doden. Meestal gebeurd dit in het najaar en blijft het veld enkele maanden onder water. Afgelopen week is ook het Spaarwater proefperceel in Breezand onder water gezet.
Acacia Water…

spaarwater inundatie hydrochemie

Spaarwater promotieonderzoek AGRIMAR van start in voorjaar 2017

De TU Delft en Acacia Water gaan samen aan promotieonderzoek werken binnen de Topsector Water call van NWO. Met een “Excellent”  eindoordeel van NWO op zak gaan twee promovendi in het voorjaar van 2017 van start. De vragen die zij gaan beantwoorden zijn afkomstig uit het Spaarwater project…

spaarwater tudelft agrimar

Het seizoen in Borgsweer is van start!

Het pootaardappelseizoen in Borgsweer is weer begonnen. Dit betekent dat de Spaarwaterproeven weer van start zijn. In Borgsweer wordt het ondergronds opslaan van drainagewater in combinatie met druppelirrigatie getest.  
Na wat vertraging door het natte weer zitten de…

spaarwater bodemvocht druppelirrgatie bodemvochttemperatuur borgsweer pootaardappelen

Provincie Fryslân goed voorbereid op verzilting

De Provincie Fryslân bereidt zich voor op de gevolgen van zeespiegelstijging en klimaatverandering. In de toekomst is minder zoetwater beschikbaar en neemt de verzilting toe. Om spaarzamer om te kunnen gaan met zoetwater en goed voorbereid te zijn op de toekomst neemt de Provincie deel aan…

spaarwater provincie fryslan drainage verzilting klimaatverandering zeespiegelstijging regenwaterlenzen

Het spaarwater Symposium is van start!

`Het water dat ondergronds wordt opgeslagen heeft gelijk een waarde, hoe kun je dit dan ook zo effectief mogelijk gebruiken?” onder andere deze vraag stelt Jouke Velstra, projectleider Spaarwater, zich vandaag aan het begin van het Spaarwater symposium in Lelystad.
Later deze ochtend wordt…

spaarwater symposium spaarwater synthese rapport nieuwe resultaten

Effectief watergebruik in Breezand

Op pilotlocatie Breezand zijn donderdag 7 april jl. de druppelslangen voor het nieuwe groeiseizoen geplaatst. Broere Beregening heeft de druppelslagen op een diepte van 5,5 cm beneden maaiveld gelegd. Ook dit jaar zijn de slangen weer op een innovatieve manier geplaatst om het proces…

spaarwater breezand druppelirrigatie fertigatie

Uitnodiging Spaarwater Symposium 2016

Ja! Het is mogelijk dat agrariërs in het kustgebied zelf kunnen voorzien in hun waterhuishouding en behoefte. En ja, er zijn mogelijkheden om zowel de opbrengst per hectare te vergroten én (beter) te voldoen aan de milieu-richtlijnen van de KRW. Dat zijn enkele belangrijke opbrengsten van…

spaarwater symposium lelystad

Spaarwater voor Schoon Water

‘Spaarwater voor Schoon Water’ was genomineerd voor de waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen in de categorie ‘Schoon Water’.  
In de normale situatie komen nutriënten en bestrijdingsmiddelen via de drains in de sloot terecht. Door het creëren van een gesloten circuit met…

spaarwater schoon water nutrinten bestrijdingsmiddelen ziektekiemen waterinnovatieprijs unie van waterschappen zelfvoorzienende zoetwaterbeschikbaarheid duurzaam waterbeheer slim waterbeheer voldoende water inlaat op maat

Spaarwater en Inlaat op Maat genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2015!

Acacia Water is dit jaar met twee projecten genomineerd voor de Waterinnovatieprijs  van de Unie van Waterschappen. De innovaties Spaarwater en Inlaat op Maat zijn genomineerd in de respectievelijke categorieën Schoon Water en Voldoende Water. De uitreiking van de…

waterinnovatieprijs unie van waterschappen spaarwater schoon water innovatieprijs publieksprijs waterinnovatieprijs ondergrondse zoetwateropslag nutrienten bacterien precisielandbouw spaarwater-systeem inlaat op maat voldoende water

Spaarwater minisymposium

Gouda - Na de succesvolle Spaarwater 2-daagse dit voorjaar heeft op dinsdag 10 november het Spaarwater minisymposium plaatsgevonden. Tijdens de bijeenkomst kwamen de projectgroep leden uit de regio’s Groningen, Friesland, Noord-Holland en Flevoland bij voor de nieuwste onderzoeksresultaten…

spaarwater voorzieningenniveau ondergrondse zoetwaterberging druppelirrigatie systeemgerichte drainage zoetwaterbel breezand borgsweer hornhuizen herbaijum economische haalbaarheid extra oogstopbrengst risicobeheersing

Goede aardappelen opbrengst door gebruik druppelirrigatie

Op het proefperceel in Borgsweer is dit jaar een hogere opbrengst gerealiseerd door de toepassing van ondergrondse druppelirrigatie. De eerste analyses na de oogst laten een duidelijke meeropbrengst in kilogrammen en knolzetting zien. Zowel de totale hoeveelheid als de sortering van het…

spaarwater ondergrondse zoetwateropslag dlvplant druppelirrigatie knolzetting broere beregening pieter noordam druppelslangen moldrainage ondergrondse druppelirrigatie

Bericht

Contact

Acacia Institute

Van Hogendorpplein 4

2805 BM Gouda

spaarwater@acaciawater.com

 

Spaarwater TwitterSpaarwater Linkedin

Nieuwsbrief

Zoeken

Copyright 2025 - Acacia Institute
Inloggen | Ziber Website | Design by Pencilpoint | creatief in vorm & inhoud