Busreis met Texelse agrariërs naar Spaarwater pilot locaties

Kort verslag van de excursie door collega Emiel Kruisdijk

Donderdag 22 februari zijn collega Jouke Velstra en Emiel Kruisdijk op excursie geweest met Texelse agrariërs naar de Spaarwater pilotlocaties in Hornhuizen in Breezand. De agrariers hebben interesse in een Spaarwater systeem voor Texel. Collega Emiel Kruisdijk heeft een kort verslag geschreven van de excursie:

’s Ochtends vroeg kom ik aan bij de MacDonalds in Den Helder om opgewacht te worden door een bus vol agrariërs uit Texel. Deze agrariërs zitten klaar voor een educatieve busreis langs de Spaarwater locaties in Hornhuizen en Breezand. Iedereen is geïnteresseerd wat de mogelijkheden van deze projecten op Texel zijn!

De eerste bestemming is Hornhuizen, zo’n 2 uur reizen. Tijdens de reis blijft het niet stil en gaat het over het oppervlaktewater systeem in het Noorden van Nederland, de Spaarwater informatiefolders en het eigen bedrijf. Als we dan eindelijk in Hornhuizen zijn aangekomen stapt iedereen dan ook graag uit om even de benen te strekken. Jan Oosterhuis legt ondertussen haarfijn uit hoe het perceel gerichte drainagesysteem op zijn grond werkt. Na een hoop geïnteresseerde vragen is het weer tijd om de bus in te gaan. Op naar Breezand.

In Breezand worden we opgewacht door Thijs Langeveld met koffie en thee. Thijs en Jouke leggen samen uit hoe het ondergrondse opslag systeem werkt, wat de voordelen zijn en hoe deze systemen ook op Texel geïmplementeerd zouden kunnen worden. De kansen voor de Texelse agrariërs lijken bij iedereen positief aan te komen. Na een interessante en lange dag langs de Spaarwater pilots op het vaste land, vinden de Texelaren het wel weer mooi geweest en maken ze weer de oversteek naar hun favoriete eiland.

Excursie op het veld in Groningen Excursie op het veld in Groningen
Jouke Velstra en Jan Oosterhuis in de bus Jouke Velstra en Jan Oosterhuis in de bus
Bezichtiging pilotlocatie Hornhuizen Bezichtiging pilotlocatie Hornhuizen
Koffie en thee pilotlocatie Breezand Koffie en thee pilotlocatie Breezand