Effectonderzoek inundatie perceel Breezand

Breezand - 27-03-2017

Bloembollentelers zetten hun percelen om de paar jaar onder water om ongewenste planten en ziektekiemen te doden. Meestal gebeurd dit in het najaar en blijft het veld enkele maanden onder water. Afgelopen week is ook het Spaarwater proefperceel in Breezand onder water gezet.

Acacia Water grijpt deze kans aan om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van inundatie voor de nutriënten in de bodem. Ook wordt gekeken naar mogelijke veranderingen van het brakke water onder het perceel. Om de verandering in de geleidbaarheid van het grondwater te monitoren zijn twee peilbuizen geïnstalleerd. Hiermee worden continue metingen gevoerd op 0.9m en 1.6m diepte. De gevolgen op nitraat-, ammonium- en fosfaatconcentraties, en die van gewasbeschermingsmiddelen worden gemeten met minifilter systemen. Door zowel aan het begin als het einde bodemmonsters te nemen worden veranderingen in koolstof en stikstof gehalten bepaald.

Deze metingen helpen bij het vergroten van de kennis over de effecten van het onderwater zetten op de chemie van de bodem en het gedrag van het grondwater.

Meetopstelling proefperceel Breezand Meetopstelling proefperceel Breezand
Proefperceel Breezand Proefperceel Breezand