Ondergrondse druppelbevloeiing verder geoptimaliseerd met pootaardappelgroeicurve

ingevoerd op 01-09-2016

In Borgsweer worden sinds dit jaar, naast water, ook meststoffen (stikstof, fosfaat en kalium) meegegeven via de ondergrondse druppelslangen. Het optimaliseren irrigatie en fertigatie is voor een groot deel afhankelijk van de groeicurve van de aardappel. Deze curve is afgelopen groeiseizoen dan ook uitgebreid geanalyseerd om de gewenste optimalisatie door te kunnen voeren.

Nu kan worden bepaald in welk deel van het seizoen bepaalde hoeveelheden water en meststoffen van belang zijn voor een optimale aardappelgroei. Zo is het, bijvoorbeeld, in het begin van het seizoen belangrijk om voor natte groeicondities te zorgen en is tegen het einde van het seizoen een droge ondergrond essentieel.

Door de gift van meststoffen af te stemmen op de vraag van het gewas vermindert de uitspoeling van meststoffen richting grond- en oppervlaktewater. Dit heeft een positief effect op de waterkwaliteit en draagt hiermee bij aan het behalen van de doelen binnen de Europese Kaderrichtlijn Water.

Over twee weken vindt de proefrooiing plaats en kan worden bepaald of  de nieuwe irrigatie en fertigatie methoden ook tot een meeropbrengst hebben geleid.

Pootaardappelen Borgsweer v2 Pootaardappelen Borgsweer v2
Pootaardappelen Borgsweer Pootaardappelen Borgsweer
Pootaardappeleen met ondergrondse druppelirrigatie Pootaardappeleen met ondergrondse druppelirrigatie
Modelresultaat beweging druppelirrigatie in kleiperceel Modelresultaat beweging druppelirrigatie in kleiperceel