Geen beregening nodig door inzet sub-irrigatie

ingevoerd op 01-09-2016

In 2016 is in Breezand ‘beregend’ met behulp van sub-irrigatie. Het water uit de ondergrondse opslag wordt hierbij gebruikt om het grondwaterpeil in het perceel op de gewenste hoogte te brengen, te houden en te sturen. Via de drainput en verzamelleiding, waarmee ook het water wordt opgevangen voor de ondergrondse opslag, komt het water in het perceel. Met deze vorm van irrigatie wordt de gewasverdamping van de Zantedeschias gecompenseerd door het grondwater op peil te houden. Voor de teler wordt het zo mogelijk om slim in te spelen op de weersverwachtingen. Bij komende buien verlaagd hij het peil met enkele centimeters om extra water te kunnen bergen in het perceel. Met een droge periode in het vooruitzicht biedt sub-irrigatie de mogelijkheid om het peil  vast te houden en zo droogteschade te voorkomen.

Een van de voordelen van sub-irrigatie is dat dit jaar geen gebruik is gemaakt van reguliere, water intensieve, beregeningsvormen. Het online dashboard geeft de teler volledig inzicht in de bodemvochtcondities. Op basis van deze informatie kan hij, met advies van Acacia Water en Delphy, de grondwaterpeilen zelf reguleren. 

De Zantedeschias worden in november geoogst. De mate waarin sub-irrigatie bijdraagt aan het optimaliseren en vergroten van de oogstopbrengst wordt dan vastgesteld.

Veld Zantedeschias Veld Zantedeschias
Zantedeschia Zantedeschia