Langdurige droogte - kunnen we de schade nog beperken?

Ondergrondse druppelen om watervoorziening op peil te houden

Aardappelgewassen kunnen tegen een stootje, maar inmiddels houdt de droogte zolang aan dat steeds meer telers vrezen dat de oogst dit jaar flinke schade oploopt. Voor het omzetten van zonlicht in voedingsstoffen hebben planten veel water nodig. In een normaal jaar wordt het water in de kleiige bodem voldoende aangevuld door frequente regenval. Dit jaar is er nauwelijks regen en droogt de bodem uit.

Ondergrondse druppelirrigatie

In Groningen mogen aardappelen niet beregend worden met oppervlaktewater vanwege het risico op bruinrot en andere plantziekten. Om de gewassen toch van voldoende water te voorzien wordt binnen het programma Spaarwater ge-experimenteert met het toevoeren van water naar de planten middels druppelslangen. Op de proeflocatie in Borgsweer liggen de druppelslangen ondergronds op ongeveer 45 cm onder de aardappelruggen.

1. Water wordt onttrokken uit het grondwater (ondergrondse opslag systeem)

2. In een fertigatie-unit worden meststoffen toegevoegd aan het water

3. Middels het druppelirrigatie-systeem wordt het water in de grond gebracht

Om te monitoren hoeveel water er moet worden gegeven zijn sensoren geïnstalleerd die onder andere de bodemvochtgehalten, bodemvochtspanning (pF), de grondwaterstanden en de uitstroom via de drains meten.

Resultaten

Uit de metingen van de afgelopen weken blijkt dat met ondergrondse druppelirrigatie de bodem voldoende vochtig blijft. In onderstaande grafieken is goed te zien hoe het referentieveld (géén irrigatie) uitdroogt en het proefveld (mét ondergronds druppelen) voldoende nat blijft. Bij het oogsten later dit jaar zal berekend worden in welke mate de betere vochtvoorziening een positief effect heeft gehad op de oogst.

Voor wie live mee wil kijken in Borgsweer: http://spaarwater.acaciadata.com/Borgsweer (http://spaarwater.acaciadata.com/Borgsweer?page=3)

Voor wie meer informatie wil over Acacia Water: www.acaciawater.com (http://www.acaciawater.com)

Of neem contact op met tine.tewinkel@acaciawater.com (mailto:tine.tewinkel@acaciawater.com)

Pootaardappelen in Borgsweer Pootaardappelen in Borgsweer
Bodemvochtspanning Bodemvochtspanning
Bodemvochtgehalte Bodemvochtgehalte
Doorsnede van aardappelruggen geïrrigeerd door ondergrondse druppelirrigatie in Borgsweer Doorsnede van aardappelruggen geïrrigeerd door ondergrondse druppelirrigatie in Borgsweer