Colombiaans bezoek in Borgsweer

ingevoerd op 08-06-2016

De palmoliesector uit Colombia heeft Nederlandse expertise gevraagd op het vlak van zuinig water gebruik in de landbouw. Een Colombiaanse delegatie bezocht donderdag 2 juni Spaarwater locatie Borgsweer. Acacia Water en Broere Hortitech vertelden hier over de waardevolle kennis en ervaring die zij hebben opgedaan tijdens het project.

 

De droogte in Colombia heeft de afgelopen jaren geleidt tot lagere palm oogstopbrengsten in zowel kilo’s als hoeveelheid winbare olie. Daarom is de palmoliesector op zoek naar technieken om water beter vast te houden in de grond. Bovendien moeten nieuwe irrigatiemethoden leiden tot een zuiniger toediening. Regenwaterbuffers in combinatie met een permanent ondergronds druppelsysteem zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder water nodig is voor de teelt. Door meststoffen toe te dienen via de slangen kan gerichter worden ingespeeld op de behoefte van de oliepalm. Dat draagt bij aan een betere benutting van meststoffen en dus minder verlies naar het milieu.

 

Spaarwater is voor Colombia een uitstekend voorbeeld hoe Nederland als proeftuin voor innovaties op het vlak van landbouw en water kan zijn. De afgelopen jaren bleek de toepassing van het systeem zeer succesvol met hogere opbrengsten en een betere kwaliteit pootaardappelen. Ondanks de aanwezigheid van zout oppervlaktewater heeft de boer een mogelijkheid gekregen om te kunnen irrigeren met zoet (drainage)water dat in de winter is verzameld en is geïnfiltreerd in de ondergrond.

 

Bron: NWP

Colombiaanse delegatie in Borgsweer Colombiaanse delegatie in Borgsweer