Provincie Fryslân goed voorbereid op verzilting

Statenleden op veldbezoek naar Herbaijum

De Provincie Fryslân bereidt zich voor op de gevolgen van zeespiegelstijging en klimaatverandering. In de toekomst is minder zoetwater beschikbaar en neemt de verzilting toe. Om spaarzamer om te kunnen gaan met zoetwater en goed voorbereid te zijn op de toekomst neemt de Provincie deel aan Spaarwater.

 

Op  vrijdag 13 mei 2016 zijn 10 statenleden en gedeputeerde Sietske Poepjes op bezoek geweest bij de Friese pilotlocatie Herbaijum. Hier wordt een innovatieve methode om verzilting te bestrijden getest. Door de drainage te optimaliseren kunnen de bestaande zoete regenwaterlenzen groeien. Zo blijft het zoute grondwater weg bij de plantwortels en ontstaat een grotere zoetwaterbuffer voor droge perioden.

 

In Spaarwater II wordt onderzocht hoe deze technieken geïntegreerd kan worden in de agrarische bedrijfsvoering. Benieuwd naar de onderzoeksresultaten van de pilot in Herbaijum? Tijdens het Spaarwater Symposium 2016 zijn de resultaten gepresenteerd, zie hier de presentatie (http://www.spaarwater.com/content/27227/download/clnt/67209_Versterken_Neerslaglens_-_Jouke_Velstra_-_14-04-2016.pdf). 

Statenleden bezoeken Herbaijum Statenleden bezoeken Herbaijum
Perceel Herbaijum Perceel Herbaijum