Rendabele eigen watervoorziening door opschaling

Lieselotte Tolk over ondergrondse infiltratie

Ondergrondse zoetwaterberging kan agrariërs onafhankelijk maken van wateraanvoer door het waterschap. Door drainagewater ondergronds op te slaan creëren agrariërs hun eigen zoetwatervoorziening. De kennis die is opgedaan tijdens de driejarige pilotproef is door Lieselotte Tolk, expert bij Acacia Water, gepresenteerd tijdens het Spaarwater Symposium.

Lieselotte heeft onder andere uitgelegd hoe wordt bepaald welk water ondergronds wordt opgeslagen. Afhankelijk van de concentratie opgelost zout die het gewas tolereert is 65% tot 100% van het drainagewater geschikt voor infiltratie. Drainagewater blijkt dus een belangrijke “nieuwe” zoetwaterbron. Het water uit de drains gaat naar de ondergrond, daar ontstaat een bel van zoetwater.

Opschaling 

“Modelberekeningen hebben aangetoond dat opschaling van het huidige systeem haalbaar is. Door een grotere hoeveelheid water te infiltreren wordt het systeem tegelijkertijd financieel rendabeler voor de agrariër. De fysische effecten van grootschalige toepassing zijn nog onbekend, dit kan een interessante onderzoeksvraag zijn voor de toekomst.”

De deelrapporten van het onderzoek naar eigen watervoorziening zijn te lezen op de pagina ’nieuwe resultaten’ (http://www.spaarwater.com/pg-27227-7-101962/pagina/nieuwe_resultaten.html). Hier is ook de presentatie te vinden. 

Lieselotte Tolk eigen watervoorziening Lieselotte Tolk eigen watervoorziening
Eigen watervoorziening - Zoetwaterbeschikbaarheid Eigen watervoorziening - Zoetwaterbeschikbaarheid