Proef, pilot, praktijk

Spaarwater II van start

Proef, pilot, praktijk. De drie kernwoorden van Spaarwater II als het aan projectleider Jouke Velstra ligt. Hij sloot het Spaarwater Symposium op 14 april af met een vooruitblik naar Spaarwater II, dat nu officieel van start gaat.

Op dit moment is vooral de stap van pilot naar praktijk belangrijk. Spaarwater is één van de klimaatpilots van het Deltaprogramma Zoetwater geworden. Het zoeken naar oplossingen op regionaal en lokaal niveau staat hierin centraal. De kennis en ervaring uit Spaarwater II gaat het programma input leveren voor praktische toepassing.

“We zetten de lijn van Spaarwater I door. We gaan verder met meten van de bestaande pilots en intensiveren het onderzoek naar nutriënten en bestrijdingsmiddelen. Op dit moment worden drie nieuwe locaties toegevoegd, waarmee we uitkomen op 7 locaties met 9 pilots.” Aldus Jouke Velstra tijdens zijn afsluitende presentatie.

De Spaarwatermaatregelen worden nu ook op polderschaal geanalyseerd om op de toekomst voorbereid te zijn. De derde P, Praktijk, is voor de lange termijn cruciaal. Door te onderzoeken hoe de individuele maatregel uitpakt als je gaat opschalen naar polderniveau zetten we weer een stap richting de praktijk. 

Jouke Velstra over Spaarwater II Jouke Velstra over Spaarwater II
Lieselotte Tolk over ondergrondse zoetwateropslag Lieselotte Tolk over ondergrondse zoetwateropslag
Spaarwater Symposium 2016 Spaarwater Symposium 2016