Spaarwater in Flevoland

Bodemdaling vormt bedreiging voor de waterhuishouding

Naast de pilots in Noord-Holland, Friesland en Groningen is Spaarwater in 2015 gestart in de provincie Flevoland. De uitdaging in het gebied is om de balans te zoeken tussen optimaal waterbeheer en agrarisch watergebruik.  Deze uitdaging vraagt om onderzoek en praktische oplossingen.

Bodemdaling vergroot voor Flevoland de urgentie om te zoeken naar oplossingen voor rendabel en duurzaam watergebruik voor de agrarische sector. Als gevolg van de inpoldering oxideert en klinkt het veen dat zich in de diepere ondergrond bevindt. Door het veen nat te houden kan klink worden voorkomen. Hier ontstaat het conflict, de percelen mogen namelijk niet te nat zijn voor een optimale oogst.

De agrariërs, waterbeheerder en provincie zien dit probleem en zoeken naar oplossingen. Spaarwater biedt kansen voor de drie partijen door optimalisatie van productieomstandigheden te combineren met waterbeheeroptimalisatie. De eerste stap die is genomen is het meten van de grondwaterstanden op meerdere percelen verdeeld over de provincie. De nieuwe kennis biedt de kans bestaande vuistregels voor waterbeheer los te laten en maakt het mogelijk om meer maatwerk te leveren in het gebied.

De uitdaging is om in de toekomst het veen nat te houden zonder dat de landbouwpercelen te nat worden. Oplossingen als systeemgerichte drainage maken deze uitdaging mogelijk. Op twee percelen in Friesland en Groningen wordt deze oplossing binnen het project getest. Na het eerste meetjaar zal worden besloten welke twee percelen in Flevoland zich het beste lenen om systeemgerichte drainage in Flevoland te testen.

 

Metingen Flevoland 2015 Metingen Flevoland 2015
Veldpost januari 2016 - Spaarwater Flevoland Veldpost januari 2016 - Spaarwater Flevoland