Spaarwater voor Schoon Water

Nominatie Waterinnovatieprijs 2015

‘Spaarwater voor Schoon Water’ was genomineerd voor de waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen in de categorie ‘Schoon Water’.  

In de normale situatie komen nutriënten en bestrijdingsmiddelen via de drains in de sloot terecht. Door het creëren van een gesloten circuit met de inzet van ondergrondse wateropslag vindt minder afstroom van nutriënten en bestrijdingsmiddelen naar het oppervlaktewater plaats. Daarnaast sterven ook bacteriën af door de zuiverende werking van de bodem. Dit is voor de agrariër voordelig omdat hij voldoende en schoon zoetwater tot zijn beschikking heeft voor irrigatie. Het waterschap is hierbij gebaat omdat er minder afstroom van ongewenste stoffen naar het oppervlaktewater is.

Tijdens de uitreiking op 30 november beoordeelde de vakjury de innovatie met : “De jury vond de innovatie een goede ontwikkeling gezien de schoonwater problematiek. Het is praktisch toepasbaar en kosteneffectief. Positief is dat deze innovatie uit de markt komt en wordt ontwikkeld in een samenwerking tussen het waterschap en de agrarische sector. Zelfvoorzienendheid van agrarische bedrijven helpt zowel het bedrijf als het waterbeheer en levert dus dubbele winst op. niet alleen de watercomponent speelt een grote rol in deze business case. Vooral het beperken van het gebruik beidt mogelijkheden. het betreft een zeer wenselijke ontwikkeling voor Nederland, maar ook internationaal, en komt ten goede aan het voorzieningenniveau.”

De winnaar in de categorie ‘Schoon Water’ was ‘Minder emissie en kostenbesparing met verticale Wing’ van Wingsprayer. Acacia Water, Sodaq en Akvo hebben in de categorie ‘Voldoende Water’  de innovatieprijs in ontvangst mogen nemen voor ‘Inlaat op Maat’.

Bekijk hier de video van Spaarwater voor Schoon Water. (https://youtu.be/3lylj_SiLxk)

 

Genomineerden en winnaars Waterinnovatieprijs 2015 Genomineerden en winnaars Waterinnovatieprijs 2015