Meeropbrengst fertigatie bij Hyacinten Spaarwater locatie Breezand

Gouda - 04-09-2015

De bollenoogst op de pilotlocatie Breezand van Spaarwater heeft dit groeiseizoen een duidelijke meeropbrengst laten zien. Het verschil in grootte en gewicht van de bol afkomstig van de proefvelden en de referentievelden, laten zien dat fertigatie een waardevolle meerwaarde oplevert. 

 

Op het proefveld zijn de Hyacinten via druppelslangen voorzien van water en meststoffen. Op het referentieveld is op de traditionele wijze bemest en beregend. Op beide type velden is gewerkt met dezelfde bollensoort, maat en aantal.


De meeropbrengst is veelbelovend en stemt zowel teler als onderzoekers positief over de waarde van fertigatie. Binnen Spaarwater II wordt de druppelirrigatie en fertigatie verder onderzocht om een nog efficiëntere toepassing van bemesting en watergift te realiseren. Daarnaast wordt verder gewerkt aan het optimaliseren van de kosten van deze toepassing. Het is nu nog wachten op de eerste resultaten van de pootaardappelenoogst op de pilotlocatie Borgsweer.


Het project Spaarwater omvat vier locaties met een zestal proeven verspreid over de waddenregio. Het project onderzoekt de technische en economische toepasbaarheid van eigen zoetwatervoorziening met ondergrondse opslag, verziltingsbestrijding met systeemgerichte drainage en zuinig watergebruik met druppelirrigatie. De oplossingen dragen bij aan verminderen van ziektedruk en afvoer van bestrijdingsmiddelen en nutriënten naar het oppervlaktewater.

Oogstopbrengst Hyacinten 2015 Oogstopbrengst Hyacinten 2015