Bodemvocht Borgsweer tijdens droogte op peil dankzij dripirrigatie

ingevoerd op 30-06-2015

Vorige week werd bekend dat pootgoedteler Pieter Noordam erg tevreden is met de werking van de druppelirrigatie in Borgsweer. Tijdens de huidige hitte-periode laten ook de veldmetingen van het bodemvocht positieve resultaten zien. Aan de hand van een relatieve weergave van het bodemvocht is te zien dat doormiddel van de druppelirrigatie het vochtgehalte op peil blijft terwijl de daling in het referentieperceel doorzet. De grafiek, afkomstig van acaciadata.com/spaarwater, geeft de relatieve bodemvochtwaarden van de afgelopen twee maanden tot nu weer.

 

De huidige warme periode is belangrijk en interessant voor de proefresultaten en oogstopbrengsten. Pieter Noordam: ‘Deze periode is belangrijk, nu is het afwachten of alle knollen meegroeien tot het einde – goede groeiomstandigheden en voldoende water zijn hiervoor van belang.’ 

 

Het water dat via de druppelslangen wordt geïrrigeerd is afkomstig uit de ondergrondse zoetwaterbel onder het perceel. Tijdens de herfst- en winterperiode is drainwater uit het perceel opgevangen en ondergronds opgeslagen. 

Bodemvocht op 40 cm diepte Bodemvocht op 40 cm diepte