Spaarwater trekt door het noorden

Duurzame kennisverankering voor waterbeheer Noord-Nederland

Op 18 en 19 mei reist een groep waterexperts, ambtenaren van waterschap en provincies,  boeren en verzekeraars door Noord-Holland, Friesland en Groningen om de vier pilotlocaties van Spaarwater te bezoeken. De tweedaagse excursie biedt de betrokken partijen de mogelijkheid om alle pilots van het onderzoeksproject op locatie te bezoeken, kennis op te doen en ervaringen met elkaar te delen. Het doel van de excursie is een actieve kennisuitwisseling dat zal leiden tot duurzaam waterbeheer in gehele de Waddenregio. 

Project Spaarwater is in het najaar van 2013 gestart. Op vier locaties worden binnen zes pilots relevante watervragen uit de Waddenregio onderzocht.  Verzilting en waterbeschikbaarheid vormen een bedreiging voor de landbouw. Met behulp van ondergrondse opslag van zoetwater, systeemgerichte drainage en efficiënte irrigatie (druppelbevloeiing) wordt een optimalisatie van de regionale waterhuishouding en agrarische activiteiten nagestreefd.

Spaarwater draagt hiermee voor de regionale waterhuishouding ook bij aan Kaderrichtlijn doelstellingen door uitspoeling van nutriënten en bestrijdingsmiddelen te reduceren. Maar voor de agrarische activiteiten ook bij aan het beperken en voorkomen van risico’s ziektekiemen zoals Bruinrot (pootaardappelen) en Erwinia (bollenteelt).

Een belangrijk onderdeel van het onderzoeksproject is kennisuitwisseling. Door met alle betrokkenen gezamenlijk de locaties te bezoeken ontstaat een netwerk waarbinnen de lokale resultaten regionaal kunnen worden gedeeld.

Maandagochtend 18 mei begint de tweedaagse excursie op de pilotlocatie Breezand, in de kop van Noord-Holland, ’s middags wordt een bezoek gebracht aan het perceel in Herbaijum Friesland. Dinsdagochtend 19 mei vertrekt de groep richting Hornhuizen in Groningen waarna ’s middags de afsluiting plaatsvindt in Borgsweer te Groningen. 

De excursie wordt georganiseerd vanuit Acacia Institute die penvoerder van het project is dat wordt gefinancierd door o.a. het Waddenfonds, de drie noordelijke provincies en vier waterschappen, LTOfondsen, Rabobank, Interpolis en STOWA. 

WP_20141208_001 WP_20141208_001