Eerste resultaten systeem gerichte drainage

Afname zoutlast richting de sloot en eerste modelresultaten

De systeemgerichte drainage op de percelen in Hornhuizen en Herbaijum heeft is nu een volledig seizoen operationeel en voldoet aan de verwachtingen die zijn gesteld aan het begin van het project. Tijdens het groeiseizoen is veel data verzameld die zijn geanalyseerd, hieruit zijn de eerste voorlopige resultaten naar voren komen. 

Een eerste interessant resultaat is de verminderde zoutlast richting het oppervlaktewater in Hornhuizen. Deze afname is gemeten tijdens gestuurde peilopzet in het perceel. Hoewel de zoutconcentratie van het afstromende perceelwater hoger blijkt, is het volume van afstromend water lager, hierdoor wordt per saldo minder zout afgevoerd richting het oppervlaktewater. Om een volledig beeld te kunnen verschaffen over de variatie tussen de afstroming tijdens het winter- en het zomerseizoen wordt de meetreeks komend jaar doorgezet. 

De eerste modelresultaten van het perceel in Hornhuizen laten een verlaging van het zoet-zoutgrensvlak en een vergroting van de zoetwaterlenzen zien. De modellen worden in de komende periode verder geoptimaliseerd om een goed inzicht te krijgen in o.a. tijdsafhankelijke ontwikkelingen van de resultaten.

Veldmeting Hornhuizen en Herbaijum Veldmeting Hornhuizen en Herbaijum
Veldmeting Hornhuizen en Herbaijum 2 Veldmeting Hornhuizen en Herbaijum 2
Aanleg systeemgerichte drainage Aanleg systeemgerichte drainage
Aanleg systeemgerichte drainage Aanleg systeemgerichte drainage