Druppelirrigatie voor optimale groeicondities

ingevoerd op 13-6-2014

Borgsweer – Op de proeflocatie ‘Borgsweer’ in noordoost Groningen is de afgelopen maanden hard gewerkt om het systeem operationeel te maken. Infiltreren van hemelwater, poten van pootaardappelen, vrezen en irrigeren via druppelslangen - alles is in werking gesteld voor optimale condities voor het huidige groeiseizoen van 2014.

Eind april zijn de pootaardappelen gepoot waarna ruggen zijn gevreesd om optimale groeiomstandigheden te creëren. Hierna zijn vochtsensoren in de bodem geplaatst, op basis van deze metingen kan de druppelirrigatie worden toegepast.

Half mei is begonnen met de eerste irrigatie via druppelslangen. Op dit moment kunnen nog geen uitspraken worden gedaan over resultaten. Agrariër Pieter Noordam geeft aan dat het nu van belang is om af te tasten wat de juiste irrigatie momenten en hoeveelheden zijn. ‘Daarna is het afwachten hoe de knollen zich gaan zetten’, aldus Noordam. In de rooiperiode eind augustus zal meer duidelijk worden hoe de ondergrondse opslag en druppelirrigatie hebben bijgedragen aan de oogstopbrengst.