Waddenfonds toekenning

ingevoerd op 17-10-2013

Op 5 september 2013 heeft het Dagelijks Bestuur van het Waddenfonds besloten de eerste landbouw gerelateerde subsidie toe te kennen aan het project Spaarwater. Dit project, waarin Acacia Institute samenwerkt met Acacia WAter, DLVplant en diverse andere andere partijen, richt zich op het efficiënter omgaan met de aanwezige voorraad zoetwater.

In Noord-Nederland bevindt zich één van de beste landbouwgronden van Europa en heeft hiermee grote economische waarde. Verzilting en klimaatverandering bedreigen de agrarische sector in dit gebied. Acacia Water zet haar oplossingsgerichte werkwijze in om met efficiënte maatregelen zowel zoetwater te bergen in de ondergrond als gericht en zuinig om gaan met nutriënten en pesticiden.

Drie agrarische bedrijven in Breezand (N-H), Borgsweer (Gr) en Pietersbierum (Fr) stellen zich beschikbaar om diverse maatregelen te testen. Een vierde proeflocatie is op komst, hier is nog geen definitief besluit over genomen. De maatregelen; opslag van zoet water in de bodem, boven- en ondergrondse druppelbevloeiing en systeemgerichte drainage, worden zo snel mogelijk in staat van uitvoering gebracht om de looptijd van het project –2013 t/m 2016–volledig te benutten.

Acacia Institute is vorige maand begonnen met de projectvoorbereidingen zodat de maatregelen in het groeiseizoen van 2014 in gebruik genomen kunnen worden.